Bemutatkozó

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor include_once() függvényben (/home/medicinskasentae/public_html/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/home/medicinskasentae/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module 113 sor).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? require_once() függvényben (/home/medicinskasentae/public_html/includes/module.inc 341 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/medicinskasentae/public_html/includes/menu.inc 2405 sor).

FONTOS INFORMÁCIÓK ÉS DOKUMENTUMOK:

Az RTS oktatási oldala:

Pannon TV távoktatási oldala:

Letölthető dokumentumok:

Az iskola rövid története

Zentán 1959-ben nyílt meg az Ápolónõ- és Egészségügyitechnikus-képzõ Iskola, népszerû nevén az Egészségügyi Iskola. Ez az iskola volt az elsõ szakiskola a városban. Az iskola megnyitásának kezdeményezõje a kórház igazgatója volt, hisz ugyanebben az évben épült fel a kórház új épülete. Az igazgató belátta, hogy a kórház mûködése megfelelõ egészségügyi dolgozók nélkül lehetetlen, s egy helybeli iskola biztosítani tudná a megfelelõ számú egészségügyi kádert.

Az elsõ magyar nyelvû tagozatba a gimnázium második osztályát elvégzett tanulókat vették fel. A diákok délelõtt a kórházban vettek részt a gyakorlati oktatásban, majd délután a Gimnázium épületében folytatták a tanulást. Az elsõ generáció 1962-ben érettségizett és a zentai egészségügyi intézményekben kapott munkát mint az elsõ szakképesítéssel rendelkezõ egészségügyi dolgozó.

Késõbb az iskola egy szerb nyelvû osztályal is bõvült, majd új szakok is nyíltak. Így iskolánk a nagyobb szakiskolák sorába nõtte magát. Rövid idõn belül az innen kikerülõ kitûnõ szakemberekrõl vált ismertté az egész országban. A zentai kórházban s egészségházban dolgozó nõvéreink még mindig a legnagyobb szaktudással rendelkezõ egészségügyi dolgozók.

Évek során többször is nevet, épületet változtatott és más átalakulásokon ment keresztül.

24 sikeres év után, 1983-ban a zentai községi vezetés megszünteti az iskolát.


Az 1962-ban érettségizett, elsõ generáció tablója

Az 1995-ös év ismét fordulópont, hisz újból elindult Zentán az egészségügyi nõvér és technikus képzés. Mivel a Tiszamentén hiány mutatkozott a középfokú egészségügyi káderekbõl, a zentai Községi Képviselõ Testület a Szerb Köztársaság Oktatási Minisztériumának jóváhagyásával az 1995/1996-ös tanévben a szabadkai Egészségügyi Iskola kihelyezett tagozataként egy magyar és egy szerb nyelvû osztályt indított. A kõvetkezõ tanévben a nagybecskereki Egészségügyi Iskola kihelyezett tagozatatként folytatódot az oktatás szintén két tagozattal a zentai gimnázium keretein belül. Az érdeklõdés az iskola iránt óriási volt. A magyar tagozatra minden évben háromszoros volt a túljelentkezés, ezért csak a legjobb diákok tudtak beíratkozni. Az iskola a községi vezetéssel karöltve kutatta egy újabb szak megnyitásának lehetõségét, ennek az eredményeképpen a 2001/2002-es tanévben fizikoterápiás technikus szakkal bõvült iskolánk.

A tagozatok számának növekedésével együtt elindult az iskola önállósulásának folyamata is. 2003. április 22-én a Vajdasági AT parlamentje megadja az engedélyt az önálló zentai Egészségügyi Középiskola megnyitására 2003. szeptember elsejétõl.

Az iskola továbbra is a zentai Gimnázium patinás épületében mûködik 12 tagozattal. Diákjaink 20 százaléka zentai, a többi tanuló szinte Bácska és Bánát minden településérõl kerül ki. Az érettségizett diákok eddig gond nélkül el tudtak helyezkedni az egészségügyi intézményekben. Ez is az egyik oka az iskola népszerûségének. Iskolánkban a diákok olyan képzést kapnak általános tantárgyakból is, hogy szinte bármely egyetemre felvételit nyernek. Népszerű azátképzés is, melyet 2004-től végzünk. Pillantnyilag 320 rendes tanulónk és 30 magántanulónk van.

A tanárok zöme valamilyen egészégügyi dolgozó. Sok kiváló orvos, egészségügyi nővér, gyógyszerész, tanít iskolánkban.

Jelenleg az érdeklődő diákok négy szak közül választhatnak:

1. Egészségügyi nővér-technikus

2. Fizioterápiás technikus

3. Gyógyszerész technikus

4. Nőgyógyászti-szülészeti nővér

5. Egészségügyi gondozó

6. Masszőr

Aktivitások és események az iskola életében

Az iskolavezetés amellett, hogy igyekszik biztosítani a tanterv szerinti program megvalósulását, jelentős figyelmet fordít az egyéb – tanterven kívüli – programokra is.  Megemlítendő pl. az iskolában működő Tudományos Diákkör, a kutatói és ismeretterjesztői szekcióival, mely lehetőséget ad az igényesebb és tehetséges diákoknak arra, hogy akár kutatási témákkal foglalkozzanak és ilyen jellegű versenyeken vegyenek részt, vagy ismeretterjesztő előadásokkal fellépjenek különböző hallgatóság előtt.

Az is elmondható, hogy a tanulóknak lehetőségük van a legkülönbözőbb versenyekre eljutni, akár tantárgyversenyről, akár sport, vagy művészeti versenyekről legyen szó. A felkészülésben pedig megfelelő szakmai támogatást kapnak az illetékes tanároktól. Számos kiemelkedő eredményt értek már el tanulóink sportversenyeken, irodalmi és művészeti vetélkedőkön, de szakmai megmérettetéseken is egyaránt.

Élénk kulturális életet kínál az iskola a szervezett színházlátogatásokkal, előadásokon való részvétel szervezésével, osztálykirándulásokkal, filmklubbal és folyamatos nyitottsággal az új ötletek megvalósítására.

Fontos kiemelni, hogy problémákkal küszködő diákjainknak lehetősége van személyes elbeszélgetésekre is az iskola pszichológusával, vagy a mentálhigiénés képzettségű orvossal.

Ugyancsak jelentős előrelépés az iskola életében, hogy a 2007/2008-as iskolaévtől kezdve belépett az SRPS EN ISO 9001:2001 Minőségirányítási Rendszerbe, amely még magasabb színvonalra emeli az iskola működését. Az országban jelenleg 3 olyan iskola van, amely rendelkezik ezzel a minősítéssel.

Az iskola felszereltsége

Nagy figyelmet fordítunk úgy a szakoktatáshoz szükséges felszerelés folyamatos bővítésének és felújításának, mint az információs technológia mind általánosabb alkalmazásának az oktatásban. Szinte minden szakkabinetben van már számítógép, ill. van az iskolának lap topja és kivetítője, amelyek szükség szerint felszerelhetők és használhatók, ahogy az meg is történik különböző tantárgyak esetében. Mondhatni modern, multimediális szakoktatást tesznek lehetővé pl. anatómiából, vagy más szaktantárgyból.

A könyvtár évről évre folyamatosan bővülő könyvállománnyal rendelkezik úgy irodalmi, mint szakkönyvek tekintetében egyaránt. Mindkét nyelven jelentős számú könyvvel rendelkezünk.

Zárószó

A hitvallásunk az, hogy az iskolának nem csak szakmailag kell felkészítenie a diákokat, hanem – és legalább annyira, az életre is. Az egészségügyi szakma mindig is jó lehetőség volt ez elhelyezkedésre, de az igazi lehetőség nem egy szakma megtanulása, hanem az életre való felkészültség és erre szeretnénk diákjainkat ösztönözni. Iskolánk tehát nem egy „szakembergyártó” vállalat, hanem olyan intézmény, amely a diák személyi mivoltát emeli ki, aki tanul ugyan egy szakmát, de aki a valakivé válás folyamatában van, és ebben támaszt kaphat. Aki nem csak szakmát tanul nálunk, hanem emberséget, értékeket, életvezetési alapelveket is. A sok-sok tudásanyag, információ mellett, amit megtanulnak diákjaink, arra törekszünk, hogy elsajátítsanak, megértsenek olyan fontos igazságokat is, amelyektől ők maguk lesznek jobbak és tesznek másokat is jobbá. Nem gondoljuk azt, hogy ez az egészségügyi képzés specifikuma kellene, hogy legyen, sokkal inkább azt, hogy ez egy alapfeladata az iskolának, mint nevelési és oktatási intézménynek.

Az iskola, amellett, hogy szakmát ad és az életre igyekszik felkészíteni, kellő alapot ad a továbbtanuláshoz is, mint ahogy azt teszi is, tanulóink jelentős része. Diákjaink jelentős száma nem marad az egészségügyi pálya mellett. Természetesen a hivatástudat egy érési folyamat, így iskolánkból a legkülönfélébb irányokba mennek továbbtanulni a diákok. Lesz, akiből orvos lesz, de olyan is, aki szociológus, vagy nyelvész. Mindig és mindenkor magunk választjuk meg életutunkat és megvan a lehetőségünk azt folyamatosan változtatni is. Miben, ha nem ebben áll az emberi szabadság?